Att misslyckas starta en lastmaskin…

Häromdagen var det ganska kallt ute med  ett antal minusgrader. Dessutom, var det ganska tomt i pelletsförrådet, så jag tänkte kombinera vår lastmaskin med en pall pellets och sedan fylla på förrådet i källaren.
Glad i hågen, går jag ut i maskinhallen och skall starta lastaren (jag var väl förberedd och hade kopplat in motorvärmaren redan på morgonen så att maskinen skulle vara varm och go och lättstartad), slår på huvudbrytaren, hoppar in i maskinen och trycker på startknappen. Motorn går runt så fint, så fint, och det börjar ryka lite ur avgasröret, men mer än så händer inte. Inte en tillstymmelse till att vilja starta överhuvud taget. Jag tänker, nja, det är lite kallt låt den köra lite till. På så sätt fortsätter jag tills batterierna inte riktigt vill vara med längre och motorn knappt går runt, men inte f?n startar maskinen. Mycket irriterad över detta beteende, går jag nedslagen tillbaka från maskinhallen. Vad kan nu tänkas vara fel? Den har varit lite svårstartad när det är kallt ute, men den har aldrig helt strejkat.

Jaha. Vad gör man nu. Jo, Internet! Ut på en massa forum osv för att försöka ta reda på vad som kan vara fel. Hittar allting från sliten motor med dålig kompression till skuren dieselpump. Efter ett tag, så hittar jag en obskyr notis om något som lät så konstigt att jag bara måste prova och jo, mycket riktigt det var det som var problemet, och maskinen startade på första försöket.

Vad var det då som gjorde att maskinen inte startade? Jo, för en massa år sedan när jag tog körkort och direktinsprutning inte var standard på alla bilar, så lärde jag mig att har man en direktinsprutad motor, så skall man absolut inte trycka ner gaspedalen när man startar och denna devis har jag följt hela mitt bilburna liv. Den här maskinen fungerar dock annorlunda, rent ut sagt helt tvärtom. Man skall trycka ner gaspedalen i botten för att starta den.

Så, vad har jag nu lärt mig av detta? Jo, bilar fungerar på ett sätt och gamla lastmaskiner fungerar på ett helt annat sätt.

Ha det bäst allihop!
/Jocke!

Kommentera