Inspektion

Idag var det dags för den första oövervakade inspektionen av vår bikupa.
Det ger en lite pirrande känsla att ta tag i det alldeles själv framför allt eftersom man är hyggligt rädd för att dessa sticklingar skall bli arga på en och bestämma sig för att attackera i grupp. 20000 bin som med all iver försöker sticka ihjäl en är något som jag fasar för.

Steg ett är att få liv i rökpusten. Rekommendationerna är att använda papper, äggkartong och gammal juteväv. Det sistnämda fanns dock inte att tillgå 🙁 Efter lite forskande, så kom jag fram till att vanlig eldningspellets skulle fungera minst lika bra, så det provade jag. I källaren. Dumt. Mycket dumt! Men, fungerade det gjorde det.

Efter att ha iklätt mig en HAZMAT Suit (även kallad bidräkt), tog jag min rökpust och gick ut till bina. Puffade lite rök i flusteröppningen och lyfte sedan på locket.

Bina var väldigt snälla och ignorerade mig ganska fullständigt. Det var endast ett som fick för sig att ta ett litet varv runt huvudet på mig.

Upptäckte att bihandskar och mobilkamera inte är en lyckad kombination. Var tvungen att ta av dem för att ta bilderna och det var inte helt enkelt att manövrera både ramar och kamera så bilderna är inte av bästa kvalite. Det var dock väldigt spännande att känna värmen från kupans inre mot mina händer.

Med lite tur, kommer vi ha lite egenproducerad honung att sälja runt midsommar eller strax därefter.

image

Denna ramen blev överflyttad från undre lådan och var alltså färdigbygd så den är väldigt populär bland bina.

image

Här ser man hur de har börjat bygga ut nya ramar. Vi har mellanväggar av vax som de bygger på.

image

Ytterligare en bild där man ser hur de börjat bygga cellerna.

image

Detta är en av ramarna som sitter i ytterkanten på kupan. Denna har de inte börjat bygga på ännu. Fanns ett par bin på ramen som undersökte.

 

Kommentera