Nyslungad honung

Trots den extremt oktoberliknande våren med massor av kyla och blåst så har våra bin jobbat på och samlat ihop lite honung. Mycket blev det inte. Endast 20 kg från vår kupa. Biodlare som varit med länge säger att detta år såhär långt varit det sämsta biåret på 30  år 🙁

image

Vår prduktionskupa.

Vår kupa består av tre separata lådor med 10 ramar i varje låda. När man vill att bina skall placera honungen i den översta lådan som kallas ”skattlåda” så sätter man ett galler mellan den översta och näst överata. Genom storleken på detta galler hindras drottningen att gå upp och lägga ägg i översta lådan. På så sätt finns det endast honung där. När man sedan skall ta iväg översta lådan till slungning sätter man på en bitömmare.

image

Jag misslyckades med att få bitömmaren ordentligt på plats så när jag skulle ta skattlådan var det ganska gott om bin i den 🙁
Tack vare min modiga medhjälperska och hennes improviserade skyddsutrustning lyckades jag borsta bort alla bin frå ramarna och få dem slungade.

image

Spann med honung. Skummet är bivax som passerat filtreringen och skummas av.

Resultatet blev 20kg mycket god honung som för tillfället bor i en stor spann på verandan medan jag tillverkar ymp som skall ge den färdigtappade honungen rätt konsistens.

image

Ympen tillverkas genom att blanda en liten del slungad honung med en ännu mindre del honung med rätt konsistens.  Sedan blandas detta ihop ordentligt och vispas två gånger dagligen. Mellan vispningarna förvaras den i kylen. När den nått rätt konsistens blandar man ner den i den slungade honungen och tappar sedan på burk.

Kommentera