Andra slungningen

Hej igen!

Efter en hel del tystnad (pga diverse katastrofer och semester) så är det dags att uppdatera lite 😉

Det har nu gått lite tid och varit dags för andra honungsskörden. Även om ”sommaren” (snarare hösten) har varit kall och otrevlig, så hittade jag 12 ramar med täckt honung.

ramar
Av de 12 ramarna har 6 stycken placerats i min handledares nya slunga. Denna är en 6-ramars självvändande maskin. Ramarna transporterades i två stycken skattlådor för enklare hantering.

avtäckningsbord
Innan slungning, så måste man ta bort täckvaxet som skyddar den färdiga honungen. Det gör man på ett täckbord. Detta är en hemmasnickrad variant. Det vita som ligger i mitten är täckvaxet. Denna gången var Sophie med och hon valde att hyvla av täckvaxet. Detta är det man enligt utsago kan tillverka bisalva och andra roligheter utav.

smakprov
Hjälper man till vid slungningen och avtäckningen, måste man provsmaka också 😉

honung_i_slungan
Slungan igång men man ser tydligt honungen på botten.

silning
Efter slungningen silar man av vaxrester genom två silar. Grovsil och finsil.

lite_i_förvaringstunnan
Efter silningen hälls honungen över i ett förvaringskärl innan den ympas och förpackas i burk.

Denna slungning gav (tack vare ett par extra ramar som min mentor hade) runt 30Kg fin honung.

Kommentera