Tröskning

Den 18/8 2015 var det äntligen dags att tröska årets korn till djuren. Det är främst grisar och höns som äter kornet, men någon gång kan även korna få en näve korn eller två då de blir mjölkade, för att locka på dem eller då de varit duktiga.

image

Dagen var ovanligt blåsig. Det var fjärde dagen med kraftiga vindar på mellan tio och femton meter per sekund. Efter de inledande fyra varven runt fältet valde Joachim att tröska fram och tillbaka i långa drag och beta av fältet västerifrån. Anledningen var att halmen annars flög ut i fältet och lade sig i vägen för nästa tröskspår.

image

När vi tröskar, slår och pressar hö eller betesputsar brukar vi försöka hålla höns och katter inne så de ej skadas eller förolyckas. Givetvis är det alltid någon som lyckas rymma.

image

Kornet är moget när det gulnat, böjer på nacken, kärnorna är fullmatade, hårda och torra samt lossnar lätt från axet.

image

Tröskan är en gammal Volvo ST-257 från sextiotalet. Still going strong!
Som den bonnkärring jag är blev min uppgift att täta vagnen och sopa rent på logen samt assistera och dirigera när Joachim körde in vagnarna med skörden i logen.

image

image

Halmen ska vi ta vara på som strö åt djuren, men det går inte att stränga den så länge det blåser.

image

Det blev hela en och en halv vagn eller ca 7 ton på ett knappt hektar. Den bästa skörden hittills för oss. Förhoppningen är att vi ska slippa köpa in något exta korn till djuren under det kommande året.

image

image

Glad hobbybonde!

image

Kommentera