Matematik på hög nivå

Igår började jag räkna och lava om halmbalarna. Räkneverket på pressen verkar ha flippat ur, det påstod att vi tagit in över 1600 balar. Den summan stämmer inte överens med volymen och arbetsinsatserna, och vi behöver veta hur mycket halm vi har så vi inte står utan halm fram på vårvintern. Eftersom det var annat att göra också så hann jag inte längre än till 500 balar, men uppskattningsvis finns där 100-150 st till.

image

Vi kommer att behöva mer, men vi vill inte få massor över heller, så nu får vi räkna och gissa hur mycket vi kan tänkas behöva. Det är inte helt lätt då vi inte vet hur många kullar griskultingar vi får (har avsedda betäckningar tagit och oavsiktliga misslyckats?), ifall vi ska skaffa ny galt (och hur stor den i så fall är), ifall vi ska köpa loss lånetjuren, ifall vi ska slakta någon eller båda kvigorna och ifall vi ska vara fodervärd åt en tjurkalv över vintern. Det blir mycket gissningar och uppskattningar. Vi vill inte fylla loftet helt eftersom vi både måste reparera stora delar av det och vill bekämpa skadedjur genom att inte ha så mycket för dem att gömma sig i. Det känns också bättre att strö med fräsch halm än med gammal halm som legat i flera år. Vi gjorde ett misstag i början och proppade loftet tvärfullt med halm. Det är ett stort loft, så det har tagit oss sex år att tömma det…
Förr räknade man 250 s.k. foderdagar per år för kor och hästar, dvs dagar när djuren stod inne och ej kunde beta själva. Både korna och grisarna går ju ute längre än så, men grisarna ska ju ha lite halm i sina hyddor ute också. Vi har i nuläget elva grisar, men planerar att låta slakta nio av dem till hösten. Två vuxna suggor blir kvar och de ska förhoppningsvis ge varsin kull smågrisar om allt går som det ska. Tyvärr har en av unggaltarna rymt in till en sugga och en gylta som ej skulle betäckas, så om de är dräktiga får de så klart stanna tills deras kullar är stora nog att vänjas av.
Kultingar förbrukar inte så mycket halm i början, men det ökar ju med åldern förstås. Om jag räknar på en halv bal halm per vuxet djur per dag, fyra nöt och två grisar, samt en halv bal per kultingkull och dag (i värsta fall fyra kullar då) så blir det fem balar per dag som går åt. Fem gånger tvåhundrafemtio är tolvhundrafemtio, alltså behöver vi ungefär lika mycket halm till, ca 600-650 balar.
Nåväl, det där skiter hönsen i. Däremot har de redan börjat gömma ägg i halmen och inspekterat det nya kornet och vetet.

image

Nä, de SKA inte vara ute på logen, men kattluckorna i portarna är precis lagom för hönsen att slinka in igenom. Eller också klättrar de upp på loftet inifrån hönsboxarna (trasiga loftbrädor på några ställen) och vidare ut i logen ifrån loftet. Tur att vi börjat bygga nya bättre hönshus i en annan del av byggnaden.
Gårdagskvällens måltid bestod av nästan enbart egna råvaror. Potatissallad med potatis, lök, tomater,  sockerärter, salladsost, oliver,
vinäger, olja och kryddor samt omelett.

image

Potatisen blev tyvärr lite mosig, men det smakade bra ändå. Vi har många ägg att ta vara på just nu.

Kommentera