Äggröra

Kall äggröra…

image

…är väl inte direkt vad man längtar efter när man stått och knäckt, vispat och frusit in tvåhundrafemton ägg.

image

När man har såpass många höns som vi har blir det väldigt många ägg. Alla går inte att sälja heller eftersom de är smutsiga, spruckna eller deformerade. Dessa ägg använder vi själva då det normalt sett inte är något fel på dem.
På ett par veckor kan det bli flera hundra ägg, och även om vi försöker använda många ägg är det omöjligt att hålla jämna steg. Under vintern sjunker äggproduktionen för att sedan helt avstanna under en period då hönsen vilar. Viloperioden är olika lång beroende på vilken sorts höns det är. Våra Blommehöns vilar flera månader medan Lohmanhönsen håller paus 3-4 veckor. Hönskycklingarna som kläckts under året brukar i regel börja värpa lagom till vintervilan, så helt ägglösa blir vi aldrig, men de äggen är till en början väldigt små och har en del ”fabrikationsfel”. Då kan det vara bra att ha lite extra ägg i frysen till just äggröra, pannkakor, kaksmet, äggstanning eller omeletter. Jag har femton ägg i de stora burkarna och åtta i de små.
Praktiskt, och så slipper jag ha hela AGA-spisen full med spruckna och smutsiga ägg… :mrgreen:

image

Kommentera