Orolig natt

image

Det är tur att det finns nappflaskor och att vi har en hemma. Vårt lilla nytillskott i lagården, Betsy, hade lite bekymmer att komma igång med ätandet. Först pekade benen i alla väderstreck och ville inte riktigt bära. Sedan hade hon lite dålig sugreflex. Slutligen sparkade mamma efter henne när hon äntligen började söka efter spenarna. Små kalvar behöver råmjölken ifrån mamma ganska tidigt, helst inom ca 4-6 h efter födseln. Den är proteinrik och ger dem ett första immunförsvar. När det inte riktigt funkade den naturliga vägen fick matte och husse rycka in. Det är inte det lättaste att premiärmjölka en förstagångskalvare som är upprörd, men med gemensamma krafter lyckades vi. Sedan fick vi hjälpas åt att mata lilla Betsy. Därefter vaknade aptiten och mamma, som nu inte hade sprängfyllt juver längre, slutade sparka efter kalven – på högra sidan. Hennes vänstra sida är det inte en jäkel som får komma i närheten av. Så nu i morse fick vi göra en kraftansträngning och med milt tvång fösa upp henne mot boxväggen och mjölka ur vänstra sidans spenar också. Betsy åt med liv och lust hos extramamma Sophie med nappflaskan och sedan jagade hon ifatt sin riktiga mammas tutor på vänstra sidan och fick så till slut äta där också utan att bli sparkad. Nu håller vi tummarna för att det löser sig.

Kommentera