Hemmagjord 

Detta är Holstenhofost. Ystad här, av mjölk från våra egna kor, lagrad i fem veckor i vårt kallskafferi. 

Mitt omdöme: Mild och gräddig, saknar lite sälta men annars god smak. Bör lagras längre då enzymaktiviteten nog precis kommit igång på allvar. Dock fullt ätbar!

Egentligen hade jag bestämt mig för att hålla mig ifrån att smaka den ända fram till jul, men när kylen gapar tom och köpeosten är slut är det lätt att falla för frestelsen. Vi gjorde två ostar samtidigt, så jag sparar den andra. Den jag tog av hade börjat få lite mögel på kanten trots salttvätt, så det var nog en bra idé ändå.
Av vasslan kokte jag messmör.

Det blev försvinnande gott. ? 

Tur att dessa små korna inte ger så mycket mjölk. Det har även blivit smör, keso, fil, yoghurt, yoghurtostar, fetaost, ricottaost och en laddning ostkakor. Vanlig hårdost är dock hyggligt enkelt att göra så det ska det bli mer av. Nästa omgång ska det bli lite mer salt i, det ska vara jodfritt salt, vi ska pressa osten lite hårdare och låta den torka urtagen ur formen så fort den håller sin egen form utan stöd (möglet kom nämligen där osten legat emot formen och ej torkat ordentligt).

Hjärtligt tack för recept, Helena och Lotta!

Kommentera