Honungsöverskott

Trots den dåliga våren för våra bin, så har de lyckats att producera ett litet överskott utav den söta och underbat goda varan honung.

Detta firar vi med att för första gången sälja utav denna väldigt naturliga produkt. Just nu har vi endast burkar på 700g, men hoppas kunna utöka sortimentet med mindre burkar också. 

Inför bisäsongen 2016

Som ni förhoppningsvis vet, så skaffade vi bin ifjol. Tanken med detta var att vi skulle få bättre skördar och även få lite honung att sälja.
Dessvärre blev det inte på det viset. Många gamla biodlare har sagt att 2015 var det sämsta biåret i mannaminne.
Lite honung blev det, men endast för husbehov.

Detta året hoppas vi blir bra mycket bättre och har även införskaffat oss en egen honungsslunga 😀

image

Detta är ingen lyxvariant utan snarare en bare-bone modell men för oss duger den säkert 😉

image

Den klarar fyra ramar åt gången och är byggd för ramformatet lågnormal.

image

Det viktigaste med en slunga, förutom att den klarar av det ramformatet man använder, är att den är byggd i rostfritt för annars godkänner livsmedelsverket inte att man säljer sin honung till konsument 🙁

image

Just denna kommer från företaget ”arg som ett bi”, går på 12V vilket i princip innebär att man kan använda den ute i skogen 😀

Vi får se till sommaren hur bra den är 😉

Årets sista honung

Hej igen!
Nu har vi även fått till ympen som skall tillsättas i honungen så att konsistensen blir len och fin.

Den färdiga ympen i honungen

Den färdiga ympen blandas i den oympade honungen. På bilden ser man ganska tydligt skillnaden mellan den oympade (mörka) honungen och den ympade (ljus). Vi nyttjar vår degblandare för att röra samman allt.

11903839_10153556880128658_4208136497748511321_n

När all honung (både ympad och oympad) är i skålen till degblandaren och förvaringskärlet för den nyslungade honungen är välskrapad, så får degblandaren göra sitt jobb.

11836752_10153556880048658_716924947601510273_n

Efter ett antal minuter är blandningen jämn i färgen och har blivit ljusare. Då tappar man upp den.

11870897_10153556879863658_196107089012390883_n

Denna sista slungning fick vi 52 stycken 700g burkar med honung. Nu skall den stå svalt ett par veckor så att den får sin slutliga konsistens och kristalliseras rätt. Därefter, är det bara att ettikettera och kanske, kanske till och med sälja någon burk 😉

Andra slungningen

Hej igen!

Efter en hel del tystnad (pga diverse katastrofer och semester) så är det dags att uppdatera lite 😉

Det har nu gått lite tid och varit dags för andra honungsskörden. Även om ”sommaren” (snarare hösten) har varit kall och otrevlig, så hittade jag 12 ramar med täckt honung.

ramar
Av de 12 ramarna har 6 stycken placerats i min handledares nya slunga. Denna är en 6-ramars självvändande maskin. Ramarna transporterades i två stycken skattlådor för enklare hantering.

avtäckningsbord
Innan slungning, så måste man ta bort täckvaxet som skyddar den färdiga honungen. Det gör man på ett täckbord. Detta är en hemmasnickrad variant. Det vita som ligger i mitten är täckvaxet. Denna gången var Sophie med och hon valde att hyvla av täckvaxet. Detta är det man enligt utsago kan tillverka bisalva och andra roligheter utav.

smakprov
Hjälper man till vid slungningen och avtäckningen, måste man provsmaka också 😉

honung_i_slungan
Slungan igång men man ser tydligt honungen på botten.

silning
Efter slungningen silar man av vaxrester genom två silar. Grovsil och finsil.

lite_i_förvaringstunnan
Efter silningen hälls honungen över i ett förvaringskärl innan den ympas och förpackas i burk.

Denna slungning gav (tack vare ett par extra ramar som min mentor hade) runt 30Kg fin honung.

Nyslungad honung

Trots den extremt oktoberliknande våren med massor av kyla och blåst så har våra bin jobbat på och samlat ihop lite honung. Mycket blev det inte. Endast 20 kg från vår kupa. Biodlare som varit med länge säger att detta år såhär långt varit det sämsta biåret på 30  år 🙁

image

Vår prduktionskupa.

Vår kupa består av tre separata lådor med 10 ramar i varje låda. När man vill att bina skall placera honungen i den översta lådan som kallas ”skattlåda” så sätter man ett galler mellan den översta och näst överata. Genom storleken på detta galler hindras drottningen att gå upp och lägga ägg i översta lådan. På så sätt finns det endast honung där. När man sedan skall ta iväg översta lådan till slungning sätter man på en bitömmare.

image

Jag misslyckades med att få bitömmaren ordentligt på plats så när jag skulle ta skattlådan var det ganska gott om bin i den 🙁
Tack vare min modiga medhjälperska och hennes improviserade skyddsutrustning lyckades jag borsta bort alla bin frå ramarna och få dem slungade.

image

Spann med honung. Skummet är bivax som passerat filtreringen och skummas av.

Resultatet blev 20kg mycket god honung som för tillfället bor i en stor spann på verandan medan jag tillverkar ymp som skall ge den färdigtappade honungen rätt konsistens.

image

Ympen tillverkas genom att blanda en liten del slungad honung med en ännu mindre del honung med rätt konsistens.  Sedan blandas detta ihop ordentligt och vispas två gånger dagligen. Mellan vispningarna förvaras den i kylen. När den nått rätt konsistens blandar man ner den i den slungade honungen och tappar sedan på burk.

Äntligen väder

Äntligen har vi haft lite vettigt väder även hos oss. Det innebär att vi har kunnat komma vidare med den mer permanenta köksträdgården och nu kunnat göra ordentliga bäddar till sparrisen och jordärtskockorna. Sparrisen kommer vi inte kunna skörda ordentligt förrän 2017. Det gäller att planera långsiktigt ;-).

image

Diplom

Lita glad och stolt blir man allt när man får ett fint och lite oväntat diplom! ? Vi har haft linderödssvin här på Holstenhof sedan 2007. Underbara och förvånansvärt intelligenta djur. Trevlig helg!

grisdiplom

Kosläpp

I söndags var det äntligen dags att släppa ut korna. Vår nya tjur som nu blivit döpt till Balder via vår Facebook tävling har acklimatiserat sig till sin nya omgivning och blivit väldigt nära vän med Cindy.

kor_ute

Här har de precis kommit ut allihop. Lite rörigt är det och de håller på att etablera vem det är som bestämmer.

kor_i_bal

Efter ett litet tag ser det ut såhär. De ligger tillfreds i närheten av deras älskade ensilagebal. Detta är sista balen de kommer få på ett bra tag. Det finns gott om gräs i hagarna till dem men eftersom den redan var öppnad tyckte vi att det var bäst att de fick äta upp den.