Äsch!

image

Björnbären är mogna och många och växer i tomtgränsen mellan vårt och grannens. Han använder dem inte och jag plockar bara på vår sida av staketet. Idag var han inte där, det var fint väder och massor av mogna bär. Jag hade just stängt av strömmen till kostängslet, korna och tjuren låg och idisslade i godan ro och jag hade börjat plocka… Längre än så här hann jag inte förrän han kom körande till huset. ? Eftersom hans hus ligger så nära staketet kändes det jättedumt att stå kvar och plocka – han kan ju tro att jag spionerar eller något. En liten skörd är bättre än ingen alls, fast inte är det nog för att koka sylt på.

image

Årets skörd av grönsaker är tämligen blygsam (detta är bara dagens skörd), så i år är vi inte självförsörjande med grönt, men lite blir det ju. Man ska vara glad för det lilla…har jag hört! ?

Att vara i framkant

Fru Holst har skuttat omkring med en tumstock sedan kvart över sex i morse. Lyckan är total. Inte nog med att hon fått jobb, nu får hon även ett sprillans nyrenoverat arbetsrum. Fru Holsts idéer om att ”vara i framkant med allt när det är dags att börja på det nya jobbet” skiljer sig kanske något ifrån gemene mans definitioner. Så här ser det ut…

image

image

image

image

? Vi hade aldrig hunnit så här långt utan god hjälp av föräldrar, svärföräldrar och goda vänner. De har lyft, röjt, flyttat, städat, maskerat och målat. Herr och fru Holst har också kämpat på med arbetet, sida vid sida med hjälpsamma släktingar och vänner.
Det blir ännu lite mer målning för tanten idag, men även städning och tvätt samt flytt av grejor. Djuren ska få sina behov tillgodosedda och Joachim ska hugga gräs på lånefältet en bit härifrån. Förhoppningsvis hinner tanten plocka björnbär i kohagen också.
Planlösningen och möbleringsförslaget är i alla fall i hamn! ?

image

Mer babylycka på Holstenhof

image

Idag har sju små linderödskultingar sett dagens ljus! Stolt och omtänksam moder är E.T. Mormor Beatrix och pappa Emil visar hänsyn och låter E.T. och bebisarna husera i fred i hyddan, i alla fall än så länge. En av kultingarna är väldigt liten, så vi får se om den behöver extra stöd för att klara sig, men den är pigg och nyfiken! Mamma är uppe och äter och dricker som vanligt. Mer halm ska de få om en stund. Skulle det bli riktigt dåligt väder kan det hända att de får komma in i stallet, men de är byggda för att klara sig ute och brukar trivas bäst med det. Det finns även en hydda till som Emil och Bea kan använda om de vill.

En lördag helt i vår stil…

Det kvittar hur väl man planerar, saker gör som de vill ändå. Det började rätt hyfsat med planerad utlåning av potatisupptagaren till goda vänner på morgonkvisten och lite undanröjning av mer grejor från undantaget. Sedan pysslade vi lite med djuren, drack té och skördade lite grönsaker som gåva åt andra vänner vi planerat besöka under förmiddagen. Tyvärr blev vi sena, men vi fick chansen att se en annan väns nyinköpta vrålåk innan vi kom iväg!
Dagen fortsatte med en titt på en mjölktank och en livsmedelsgodkänd slang, vilka vi beslutade oss för att köpa för en rimlig slant. Därtill fick vi en burkfyllarlinje för bl.a. honungsburkar till ett fantastiskt pris och en hoper fina staketstolpar. En korg med paprika slank också med. Jocke lastade ur fodret jag köpte häromdagen så vi kunde använda den bilen till nästa projekt – vi fick tag på bränsle till vår AGA-spis via en annons på Blocket. Det blev två vändor med pickupen, så nu klarar vi oss med koks hela vintern. Hälften har vi öst i bingar av pallkragar, men nu skulle vi behöva lite fler pallkragar och bottenskivor till den resterande koksen. På väg hem med sista lasset koks fick vi ett telefonsamtal från en vän i nöd, så vi fick köra en runda med grejor till hjälp.
Kvällen avslutades med tuppsoppa och kladdkaka framför TV:n.
Vad vi hade tänkt göra och köpa? Diska fler grejor från undantaget, beställa vitrinskåp, gå på ”Skörd på Öveds kloster” samt slå gräs och städa…

Just det, jag höll ju på att glömma…vi klippte mitt hår också! Jag började och Jocke avslutade klippningen. Han påstod att det blivit snett. Det kan jag väl aldrig tro! ?

20 år som tant

Det bästa med att fylla 45 är att man får sång och varm choklad med vispgrädde, på sängkanten, av sin underbara man! Den ”soggeda” ostmackan har jag fixat själv. Den hör liksom till.
image

I övrigt är det som vanligt. Djuren behöver mat och vatten idag också. Inte har katterna lärt sig dammsuga heller. ?

Hjärtligt tack för alla gratulationer!
Tack också Ann-Marie och Lasse för de fina blommorna och Birgitta och Carl-Anders för den fina muggen!
image

Angående köttlådorna

Med anledning av att en del missförstånd verkar ha uppkommit vill vi förtydliga en del saker.

1. Vi har grisar av självhushållningsskäl. Vi säljer helst kultingarna till avel, men de som inte lämpar sig för avel får bli kött. Vi säljer endast det överskottet som vi ej har användning för själva. Våra grisar brukar få sju till åtta kultingar per kull och vi vill bara att de får en kull var per år. Vi har olyckligtvis tre suggor och en gylta i år. Det kan tyvärr innebära att vi i höst/vinter får max fyra kullar smågrisar. Det påverkar höstens slakt  såtillvida att OM de två som ej skulle blivit betäckta blivit dräktiga, så kan de givetvis inte slaktas förrän framåt våren då deras kultingar vants av, alltså blir det då bara sju galtar som går till slakt i höst. Avsikten är att endast ha två suggor i avel, men i år lyckades en av smågaltarna rymma in till de två flickor som ej skulle betäckas.
2. Vi ämnar anlita ett GODKÄNT SLAKTERI. KUNDEN får sedan SJÄLV HÄMTA KÖTTET på slakteriet på avtalad tid och SJÄLV ANSVARA FÖR TRANSPORTEN till sitt hem. Det är lämpligt att köttets temperatur håller sig under fyra grader. Köttet lämnas ut mot uppvisande av kvitto och legitimation. Om slakteriet så önskar finns vi på plats och hjälper till vid utlämnandet, hela och rena! INGET kött kommer att hanteras eller lämnas ut hemma hos oss!
3. Köttet kommer INTE att bli billigt så risken att etablerade köttförsäljare konkurreras ut är obefintlig.
4. Vi har ingenting emot att göra nödvändiga registreringar. Vi är primärproducenter, foderföretagare och redovisar alla intäkter för skatteverket. Vi för stalljournaler och respekterar eventuella karenstider om vi skulle bli tvungna att behandla något djur. Vi anlitar veterinär om så krävs.
5. Vi respekterar andra människors kostval och förutsätter att andra människor respekterar våra kostval.
6. Brödet som grisarna då och då får som komplement är tillverkat av ett registerat livsmedelsföretag i Malmö. Vi får det på utgångsdagen eller dagen innan utgångsdagen och fryser in det direkt för senare distribution till grisarna. Det är förpackat i plastpåsar om fyra eller sex mindre kakor i varje påse samt märkt med datum och innehåll.

Hjälpsamma besökare

Igår, måndag, kom Sophies kära föräldrar på besök. De hjälpte till att bära ner värmepellets i källaren, röja och diska lite i undantaget samt diska, torka och flytta ”finglasen” från köket till nya vitrinskåpet i matsalen.

image

Dessutom hade de med sig lite god köpefika och en vacker bukett. Vilken tur att vi hade lite tårta och kaffe att kontra med! :mrgreen: Jättetack för hjälpen!

image

Lite senare på kvällen fick vi hjälp av Emil att sprida makadam i delar av maskinhallen. Har vi tur blir det lite makadam över att laga vår gropiga grusväg med!

Idag har jag flyttat en av grishyddorna. De små bustrollen hade nämligen grävt en grop inne i hyddan och sedan bökat kanaler från lerpölen dit… Simhall? Spa med lerinpackning? Hur som helst fick jag god stjälp av dem… JAG lade alltså halmen I hyddan, de har helt andra idéer om var man ska bädda och sova. Nåja, jag ska inte hindra dem, de får bestämma själva.
image

En av våra blommehönor har ”surnat”, d.v.s. lagt sig på ägg och börjat ruva. Hon ligger troget i ett hörn av stallet och vi låter henne hållas. Hon får mat och vatten på sängkanten och vi tittar till henne med jämna mellanrum. Det är lite sent på året för kycklingar, men om det blir för kallt för dem får de ha värmelampa. Vi hoppas på det bästa, för i år har vi bara fått en naturruvad kyckling.
image

Bröllopsdag

Idag firar vi ett år som gifta. I stallkläder. Men skit i det! Vi har skumpa och tårta. Hembakad.

image

Synd bara att vi hann skåla innan vi kom på att vi inte handlat något att äta till middag… :mrgreen: Det är sådant som händer när man vanligtvis är självhushållande, men de festligaste ingredienserna är på upphällningen.
Idag går vi inte ut och gräver upp potatis. Inte ställer vi oss och maler färs heller, och tupp tar för lång tid att tillaga. Det får helt enkelt bli macka och sallad. Och tårta och skumpa. 😜

Hålla kväll

I vanlig ordning har vi pysslat på med en massa jobb här hemma på gården idag. Jocke har harvat, plockat sten och sått. Jag har donat med djuren, packat ägg och röjt.

I förmiddags blev vi hämtade av Birgitta och Carl-Anders och åkte och tittade på när Cognaque, en häst vi fött upp,  tävlades i dressyr. Härligt att se hur fin han blivit och hur mycket han lärt sig!

image

Under eftermiddagen dök en god vän upp. Lagom till vi ätit kvällsmat och satt oss ner för att hålla kväll började korna utanför husknuten råma upprört. Vi for ut med ficklampor och snart hade vi alla korna hos oss. De verkade uppskrämda men såg i övrigt hela och friska ut. Vi tog en tur runt staketen i mörkret och kollade så allt var helt och stängt. En tråd var av och ett grindhandtag hade glidit iväg längs en tråd. Vår gissning är att något rådjur/vildsvin/räv kommit in i hagen och skrämt upp korna. Vi kunde dock inte se några sådana djur i hagen vid inspektionen. Korna lugnade sig igen så nu vågar vi äntligen hålla kväll.

Imorgon firar vi ettårig bröllopsdag. Eftersom Joachim skulle sitta i traktorn större delen av dagen idag fick han sin ”ettårspresent” redan idag – nya hörselkåpor med radio och Bluetooth! Han har nästan svävat på moln för det samma! 🙂

image