Chillar på Holstenhof

Kvällen är kommen, djuren ompysslade och nattade och tanten har lagat chili. Eget kött och de sista egna tomaterna från frysen gick åt. Chilin var också hemodlad, torkad och med rejält sting. Löken skördade vi häromdagen. Förutom chili finns det en krydda vi inte kan vara utan i den maträtten – kakao! Är det någon som vet om det går att odla här?
Idag har vi som vanligt inte hunnit allt vi hoppades, men vi har kollat att bina överlevt vintern, och det hade de i båda samhällena. Tyvärr var det några yrvakna stackare, som inte hittade tillbaka in i kupan trots hjälp, som strök med.

image

I övrigt har vi planerat årets köksträdgård och andra förändringar i trädgården. Bland annat ska en del bär- respektive prydnadsbuskar flyttas och stora delar av den förvuxna bokhäcken tas ner. Vi har bett om hjälp med häcken då vi har väldigt mycket att göra. Även fruktträden hoppas vi hinna beskära.

image

I tisdags besökte vi bästa Ulla på Granngården. Vi tiggde lite kranvatten eftersom vi fortfarande har bekymmer med vår brunn. I gengäld fick Jocke vattna penséerna. Under tiden länsade jag (Sophie) fröställen på allt jag vill så i år! Kvittot blev en hel roman! ?

Hönssoppa

Efter hönsslakt smakar det bra med hönssoppa!

image

Recept:
Bygg ett växthus och en glasveranda. Ordna ett trädgårdsland med god jord. Skaffa höns. Föd upp kycklingar. Samla gödseln. Förodla paprikaplantor, purjolök och persiljeplantor inne. Gödsla jorden. Sätt potatis, så morötter, ärtor, körvel och kyndel. Plantera ut de förodlade plantorna. Sköt om och vattna väl. Skörda. Vinterförvara eller ansa, förväll och frys in alternativt torka. Slakta, ta ur, flå eller skålla och plocka fyra hönor. Stycka ner i lagom bitar och koka i saltat vatten med vitpepparkorn i några timmar. Sila och häll över buljongen i en annan gryta. Koka soppan medan du rensar bort ben och skär hönsköttet i mindre bitar. Krydda med salt, peppar, lite socker, körvel, kyndel, muskot och kryddpeppar. Häll i hönsköttet och låt allt koka upp igen. Bon appetit! ?

Sportlov på Holstenhof

Tanten har sportlov. Lov = arbete hemma. ”Sporten” är för närvarande slakt av gamla uttjänta värphönor och övertaliga ungtuppar. Sorgligt men nödvändigt då och då.
Nej, vi säljer inga, varken levande eller döda. Ja, vi tar vara på köttet och en del av fjädrarna och dunet. Det blir många goda middagar av fyrtio tuppar och ett drygt tiotal hönor. Hönskött håller sig bättre i frysen än griskött pga dess lägre fetthalt. Ute i förra årets odlingar finns faktiskt en del kvar som går att skörda, t.ex. lök, purjo, jordärtskockor, morötter och lite annat smått och gott. En del av potatisen som legat djupt ner i jorden går också att använda. Milda vintrar har sina fördelar också.

Helg på Holstenhof

image

Världens i särklass keligaste tjur skulle jag tro att Leon är! Snäll är han också! Han står så stilla och fint när vi borstar och tvättar honom. Att han sedan är 100% fjällnära gör bara saken bättre.

image

Småknoddarna växer och frodas i värmelampans sken. Det är två galtar och en gylta.
Lördagsmyset på Holstenhof bestod i att tanten tvättade golven, och gubben pysslade med bokföringen… Dessförinnan hade vi välbehövlig hjälp av Sophies föräldrar, vilka ställde upp och diskade och dammsög medan vi mockade och grejade i stallet. Joachim gjorde dock det mesta i stallet eftersom Sophie behövde röja lite, rensa kattlådor, byta sängkläder och ta ut sopor först.
Natten på Holstenhof räknas som en extra arbetsdag för Sophie när Sophie har svårt att sova. Därför har två nätter i rad ägnats åt att klippa och laminera skolmaterial åt de rara små eleverna. Så blev ju det också gjort… Nu får nog tanten ändå försöka nanna någon timme i alla fall.

Ont och gott

Inget ont som inte har något gott med sig! Idag hämtade jag, Sophie, vårt nyrökta bacon hos Strömbecks i Illstorp. Det bar sig inte bättre än att jag trampade fel och vrickade vänsterfoten alldeles gruvligt. Jag tackar ändå min lyckliga stjärna ty det kunde gått ännu värre… Jag hade kartongen med baconet i famnen, lite slarvigt tillstängd eftersom jag precis innan fått ”inspektera” fläsket. I farten nedför trappan kunde jag lika gärna tappat läckerheterna rakt ut på marken. Nu lyckades jag styra upp min färd trots obeskrivlig smärta i ankeln och foten, så det ljuvliga baconet klarade sig oskatt. Väl hemma blev det ett skivande, tärnande och paketerande som hette duga. Till kvällsmat en sådan dag finns bara ett enda självklart val – fläskpannkaka!

Smått igen!

image

Tre små nyfödda knoddar på Holstenhof!  En liten syster var tyvärr dödfödd. Mamman heter Holstenhofs Filippa…och pappan Holstenhofs Fredrik… ? Det var visst djup kärlek ? mellan dem, för inte ens ett elstängsel kunde hålla dem isär i höstas innan vi tog in grisarna för vintern.